Сходження Благодатнього вогню у 2024 році: де та коли дивитися церемонію
Israel photo gallery / flikr

У Велику суботу перед Великоднем, 4 травня, у храмі Гробу Господнього в Єрусалимі відбудеться щорічна урочиста церемонія сходження Благодатного вогню.

Церемонія розпочнеться близько 12:30 за київським часом. Сходження Благодатного вогню можна буде спостерігати онлайн у YouTube та соцмережах. 

Що таке Благодатний вогонь

Згідно з біблійними переказами, апостол Петро увійшов до печери, де лежало тіло Ісуса Христа після страти. Він побачив яскраве світло, яке осяяло труну.

У пам'ять про ті події проводиться урочиства млужба Великої суботи у храмі Гробу Господнього, яка символічно зображує Страсті Христові, Поховання та Воскресіння Ісуса Христа. Винесення Благодатного Вогню (вогню із запалених свічок у Кувуклії) символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто Воскресіння Господа.

Церемонія сходження благодатного вогню 2023

Як буде проходити церемонія сходження Благодатного вогню у 2024 році

Традиційно церемонія починається о 10:15 ранку і триває кілька годин. Основна частина розпочинається о 12:30.

Ось приблизний розклад церемонії сходження Благодатного вогню:

  • 10:15 — процесія чолі з вірменським православним патріархом Єрусалима, пройшовши один раз навколо Кувуклії (головний вівтар Храму Гробу Господнього), переходить до Вірменського Бокового вівтаря храму Воскресіння.
  • 11:00 —  спільна церемонія запечатування Гробу.
  • 11:30 — до храму входить молодь грецького патріархату, що скандує.
  • 12:00 — у храм прибуває грецький православний патріарх Єрусалима.
  • 12:10 — вірменське православне духівництво разом із представниками Коптської і Сирійської православних церков переходить із Вірменської Ризниці до Вівтаря Кафолікону, де робить своє традиційне звертання до грецького православного патріарха.
  • 12:20 — служитель грецького патріархату вносить до Гробу Господнього закриту лампаду.
  • 12:30 — починається хресний хід грецького православного духівництва. Процесія три рази проходить навколо Кувуклії. Грецький патріарх роздягається, стоячи перед Кувуклією, де йому допомагають його співслужителі.
  • 12:55 — грецький патріарх молиться у Кувуклії. Перед церемонією його обов’язково обшукують, щоб він не мав сірників чи  запальнички. У самому ж храмі усі свічки і лампадки повинні бути погашені. Вхід у Кувуклію зачиняється зсередини храму і на двері накладається воскова печатка. Після того, як вогонь зійшов, Патріарх запалює і виносить 33 свічки, що символізують кількість років життя Ісуса Христа..
  • 13:10 — грецький православний патріарх зі своїми співслужителями залишає храм. Починається хресна хода вірменського православного духівництва й вірян, супроводжувана коптськими й сирійськими православними громадами. Молодь грецького патріархату залишає храм.
  • 14:30 — завершується й вірменська церемонія, і вірменський патріарх полишає храм.

Після цього Благодатний вогонь розвозять по усьому світу. 

Що буде, якщо Благодатний вогонь не зійде

За православними віруваннями, якщо Благодатний вогонь не зійде — розпочнеться Друге пришестя Ісуса Христа і кінець всього живого.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Воскресіння, Пасха, Великдень: історія свята і його назв