Залужний графіті

Chas News продовжує щотижневі огляди російської пропаганди і її спростування. Редакція проаналізувала медіапростір за останні дні та обрала найцікавіше.

Чому Chas News робить огляд пропаганди

Китайський мислитель і стратег Сунь-Дзи у своєму трактаті  «Мистецтво війни» писав:

«Той, хто знає ворога й себе, ніколи не програє війни;

Хто не знає ворога, але знає себе, інколи виграє, а інколи програє;

Той, хто не знає ні себе, ні ворога, програє кожну баталію».

Редакція Chas News переконана — ворога треба знати в обличчя. І саме огляд ворожої пропаганди може з цим допомогти, адже війна в інформаційному просторі, на жаль, не стихне навіть після того, як стихне свист куль, снарядів та ракет.

Досліджуючи джерела російської пропаганди, ми маємо на меті популяризувати медіаграмотність та інформаційну гігієну в Україні.

Систематизація та аналітика пропаганди допоможе виявити небезпечні і неправдиві наративи та маніпулятивні прийоми, що можуть потрапити в інформаційне поле, запобігти їх некритичному розповсюдженню та за рахунок викриття зменшити їх вплив на інформаційне поле України.

Фейк. У харківській психлікарні розміщувалися українські військові

Вночі 27 квітня росіяни вдарили двома ракетами з комплексу «С-300» по психіатричній лікарні у Харкові. На щастя, вони влучили у землю між будівлями, завдяки чому вдалося уникнути великих руйнувань та жертв.

Різані рани від скла отримала 54-річна жінка. Також були побиті стіни, вікна і дах одного з корпусів та харчоблоку.

психлікарня обстріл

обстріл лікарні у Харкові

психіатрична лікарня харків обстріл 27 квітня

Вже за кілька годин російська пропаганда почала виправдовувати удари по лікарні — нібито там розміщувалися українські військові. Джерелом цієї «версії» виступив кремлівський блогер Сергій Лєбєдєва, якого росЗМІ називають «координатором миколаївського підпілля» і регулярно просять коментувати вибухи у різних регіонах України.

Цього разу Лєбєдєв розповів, що «психдиспансери давно закриті в Україні» і зараз у них розміщуються військовослужбовці.


Спростування. Психіатрична лікарня в Харкові продовжує працювати. Усього у ній перебувало близько 900 пацієнтів та 250 представників медперсоналу, а безпосередньо у пошкодженому корпусі  — 60 пацієнтів та п'ять медиків.

На опублікованих Суспільним фото видно, що будівля використовувалася за призначенням. Там перебували виключно цивільні, жодного військового не було.

«Було дуже страшно, за хворих, за себе. Б'ють по цивільних об'єктах. Пацієнти вибігли в коридор, молодці. Лягли на підлогу. Перелякалися, кричали. Психіатрична лікарня, люди з психічними захворюваннями. Їм дуже важко. Попадали, обійнялися», — розповіла журналістам медсестра Вікторія Беляєва.

Пацієнтка та працівниця лікарні у Харкові/ Суспільне Харків

психіатрична лікарня харків обстріл

харків обстріл 27 квітня

Росіяни постійно атакують медичні заклади в Україні. Станом на початок березня 2024 року пошкоджень зазнали 1537 таких об'єктів (амбулаторії, пологові, поліклініки тощо), ще 203 — зруйновані повністю.

Також нещодавно голова КДБ Білорусі Іван Тертель заявив, нібито у двох київських лікарнях під прикриттям хворих дітей переховуються «терористи». Після цього КМДА ухвалила рішення про переведення пацієнтів в інші заклади, щоб убезпечити їх від можливого обстрілу.

Брехня і маніпуляція. Переселенці з Харківщини розносять по Україні кашлюк

Російська пропаганда продовжує просувати фейк про спалах кашлюку у Харкові, який Сhas News вже спростовув. Цього разу ворожі пабліки стверджують з посиланням на українських медиків, що вимушені переселенці з області завезли хворобу на Черкащину та Хмельниччину.


Спростування. Росіяни регулярно перекручують повідомлення офіційних українських установ. І це як раз такий випадок.

МОЗ України на початку квітня дійсно попереджало про стрімке зростання захворюваності кашлюком. За січень-лютий в Україні зафіксували 515 випадків, що у 19 разів більше за аналогічний період минулого року. Проте на самій Харківщині за два місяці захворіли лише чотири людини.

Медики на Черкащині та Хмельниччині також розповіли про збільшення кількості випадків — там з початку року знедужали, відповідно, 7 та 8 осіб. Однак у їхніх повідомленнях Харківщина жодними чином не фігурувала. Слова про неї пропагандисти просто приписали головному державному санітарному лікарю Черкаської області Володимиру Папачу.

Фейк. Валерія Залужного вбили чи заарештували

Після кількамісячної перерви росіяни знову згадали про Валерія Залежного. Telegram-канал «Резидент» з мережі російського ІПСО написав про затримання генерала через відмову їхати послом до Лондона та загрозу воєнного бунту. А далі цю тему підхопили російські медіа.

Наступним приводом для активізації ворожої пропаганди став невеликий сюжет на індійському англомовному каналі новин WION. У ньому зазначили, що колишній головнокомандувач ЗСУ кілька тижнів не з'являвся на публіці. І озвучили «припущення», що Залужний міг загинути або отримати важку травму, яка вимагає складних операцій.

«Репортери припускають, що він міг бути вбитим разом з іншими вищими офіцерами. Інші стверджують, що він пережив вибух, але потребує багатьох операцій і став непридатним для командування армією», — сказала журналістка каналу.

Джерела інформації, як і якісь інші деталі, вона не розкрила. Ймовірно, автори сюжету надихалися ще минулорічними російськими фейками про загибель чи тяжке поранення Залужного, адже протягом минулих тижнів ворожі пабліки «вбивали» лише нового головкома Олександра Сирського та керівника ГУР Кирила Буданова.

Більша ж частина сюжету WION стосувалася короткого переказу кар'єрного шляху Залужного та причин його звільнення.

Проте і цього вистачило, щоб росЗМІ масово звернули увагу на «підозрілу ситуацію», а деякі одразу почали писати про смерть генерала з посилання на індійських журналістів. Причому російські ресурси не обмежились лише повідомленням, але й опублікували чимало «аналітичних статей» та коментарів «експертів» щодо долі Залужного.


Спростування. Валерій Залужний живий, здоровий і готується до офіційного призначенням послом у Великій Британії. 23 квітня радник голова ОП Михайло Подоляк повідомив, що процедура офіційного погодження з Лондоном вже завершення, і за кілька тижнів після вирішення усіх логістичних проблем Залужний стане до роботи.

А 26 квітня журналістка Марина Шашкова опублікувала спільне фото із генералом та коротким підписом: «Відпускаєте нас в Британію?».

Фейк. В Україні продають браслети з моливою від ТЦК

Російські пабліки написали, нібито в Україні почали продавати браслети з «молитвою від ТЦК». На підтвердження опублікували одне з таких оголошень.

Спростування. Насправді це оголошення створено у фотошопі. За його основу взяли реальну фотографію браслета, який дійсно продається у багатьох інтернет-магазинах. Продукт не має жодного стосунку до «захисту від ТЦК», адже на ньому нанесено текст головної християнської молитви «Отче наш» іспанською мовою.

До того ж вигаданий пропагандистами текст містить грубі помилки, які свідчать, що фейкороби погано знають українську мову. Слово «архистратиже» написали через літеру «і», замість «ангела-охоронця» написали про «ангела-хранителя», а «коханого» назвали «улюбленим».

 Як розпізнати фейк: пам’ятка Сhas News 

Ознакою неправдивої новини можуть бути:

  • відсутність джерела інформації,
  • вживання занадто емоційних фраз чи радикальних висловів,
  • посилання на невідому особу («мій кум/ сват/ брат знає», «інформація 100% перевірена»),
  • заклики на кшталт: «Максимально треба знати всім» чи «Максимальний репост!»,
  • політично заангажовані експерти.

Спецпроєкт реалізований за підтримки German Marshall Fund.